Metakognitiv Terapi hjælper 80% af med angst – 12 ekspert svar

Meta kognitiv terapi - interview med Sisse Find Nielsen

Jeg har selv haft kig på metakognitiv terapi længe, men uden sådan helt at kunne finde ud af hvad det er.

Jeg interviewede for nyligt sexolog og parterapeut Maj Wismann og hun nævnte igen metoden, hun har selv gode erfaringer med traditionel kognitiv terapi, det har jeg ikke så meget. Bevares, det tog mig da et godt stykke vej, men jeg var langt fra angstfri efter at være blevet behandlet med metoden i ca. 1 1/2 år.

Gennem snakken med Maj fik jeg tanken, at jeg måske slet ikke havde fået egentlig kognitiv terapi, måske havde jeg fået behandling bygget på kognitive metoder og det er måske ikke det samme, forvent en anden artikel om det i fremtiden.

Maj fortalte mig om nogle resultater med metakognitiv terapi, hun havde oplevet på nært hold, med mennesker hun kender godt. Jeg har ret stor tillid til Maj og jeg besluttede at grave lidt dybere i hvad det er for noget det her meta halløj.

Jeg kontaktede Sisse Find Nielsen, som også har Maj Wismann’s anbefalinger og heldigvis ville hun gerne tage sig tid til at besvare mine spørgsmål.

Det er blevet til denne artikel, jeg håber du kan bruge den til noget, selv føler jeg mig ret overbevist om, at det er noget jeg skal prøve. Jeg tror på, at det meget vel kan være den sidste brik, der mangler til at give mig et sundt og stærkt tankemønster. Jeg har fået ret godt styr på den fysiske del af angsten og til dels også den mentale del, men der mangler stadig lidt synes jeg, målet for mig er at blive HELT fri af angsten, jeg accepterer et kompromis og jeg nyder den success det er at jeg rykker mig, men kampen stopper ikke før jeg har vundet!

“Fall down 7 times – stand up 8”

-Japansk ordsprog

Jeg håber da du har lyst til at læse det hele, det er super interesant! Men du kan også vælge at hoppe til svaret på de/det spørgsmål du synes er mest interesant for dig, ved at klikke på et link herunder

Rigtig god fornøjelse med artiklen!

Hvad er metakognitiv terapi kort fortalt?

Sisse Find NielsenMetakognitiv terapi er en relativ ny psykologisk behandlingsmetode, som har vist sig overordentlig effektiv til behandling af psykisk lidelse.

Jeg har specialiseret mig i Metakognitiv behandling af stress, angst og depression, men metoden kan anvendes til at kurere al psykisk lidelse, idet Metakognitiv terapi er det man kalder en trans-diagnostisk behandlingsmetode, dvs. den kan behandle psykisk lidelse på tværs af forskellige psykiske diagnosekriterier. Det skyldes, at man i Metakognitiv terapi arbejder på at fjerne et specifikt opmærksomheds syndrom kaldet Cognitive Attentional Syndrome, som menes at være den bagvedliggende årsag til al psykisk lidelse.

Der findes pålidelig dokumentation for effekten af Metakognitiv terapi, og metoden anbefales af den britiske sundhedsstyrelses referenceprogram NICE GUIDELINES som bedst virkende behandling af generaliseret angst (GAD) og social fobi.

Hvad er forskellen på almindelig kognitiv terapi og metakognitiv terapi?

Sisse Find NielsenI både kognitiv og Metakognitiv terapi mener man, at det er forstyrrelser i vores tænkning, som skaber psykisk lidelse. Man er imidlertid uenig i hvilken type forstyrrelse det er, som skaber problemer.

I Kognitiv terapi betragter man psykiske problemer som et indholdsproblem og mener, at det er selve tankeindholdet, dvs. dét man tænker på, der er problemet. Derfor er der stort fokus på indholdet af tanker i kognitiv terapi, som traditionelt handler om at omstrukturere tankeindhold. F.eks. vil man typisk realitetsteste klientens tanker ved at stille spørgsmål i retning af “Hvad er beviserne for – og hvad er beviserne imod, at du er en fiasko?” Den grundlæggende antagelse i Kognitiv terapi er altså, at nogen tanker kan gøre os psykisk syge, og derfor skal vi være opmærksom på at tænke det ”rigtige” – og det er det, man lærer i terapien.

I Metakognitiv terapi tillægger man ikke tankeindholdet nogen betydning. Det skyldes, at det er helt normalt at have negative tanker – både om sig selv og andre. Alle mennesker har negative tanker, og for de fleste mennesker er det sjovt nok ikke et større problem. Så i Metakognitiv terapi har tanker altså ikke magt – og derfor behøver man heller ikke at lære at tænke det ”rigtige”

Problemet for mennesker med psykisk lidelse ser derimod ud til at være, at de har vanskeligt ved at lægge deres (normale) negative tanker fra sig og sige “pyt”. I stedet for grubler og bekymrer de sig i time- og dagevis, fordi de simpelthen ikke aner hvordan man holder op. Faktisk opfatter de fleste mennesker med angst og depression deres tænkning som decideret ukontrollerbar og farlig, og så er det jo ikke så mærkeligt, at man bliver angst og deprimeret.

For når man bliver bange eller utryg ved sine egne mentale processer, og for eksempel tror at de kan løbe løbsk eller tror, at man kan blive sindssyg af sine bekymringer, så bliver ens psyke jo et ubehageligt eller ligefrem farligt ”sted”, og det er i virkeligheden den fornemmelse, som giver anledning til angst og depression.

Heldigvis er der blot tale om en fornemmelse, som ikke er sand. For bekymringer kan hverken løbe løbsk eller medføre, at man bliver vanvittig eller sindssyg af dem. Faktisk er bekymringer og grublerier super nemme at få kontrol over, og det er noget af det allerførste man lærer i Metakognitiv terapi.

Derfor er det irrelevant at arbejde med hvad man tænker, men langt mere interessant at arbejde med hvor meget og hvor længe man tænker, og om man kan holde op. Typisk vil man i terapien stille spørgsmål som “hvad er fordelen ved at spekulere over hvorvidt du er en fiasko?”, “hvordan får du det følelsesmæssigt, når du spekulerer over om du er en fiasko”  og “er det noget du kan stoppe med at spekulere over?”

Metakognitiv terapi handler grundlæggende om at få kontrol over sin tænkning, så man kan være fleksibel i forhold til at vælge hvad man vil bruge sin opmærksomhed og tankevirksomhed på. Så i forhold til Kognitiv terapi, som handler om at tænke mere eller ‘tænke sig ud af tænkning’, så handler Metakognitiv terapi om at tænke mindre. Og det giver jo god mening når man tænker for meget – som mennesker med psykisk lidelse gør.

Hvorfor mener du det er så effektivt?

Sisse Find NielsenÉn ting er evidensen, dvs. dokumentationen for at Metakognitiv terapi virker, som er rigtig god. Noget andet er min subjektive oplevelse som psykolog og behandler. Jeg kan stadigvæk blive overrasket over hvor hurtigt mine klienter kommer ud af selv svær angst og depression, og når man først har fået indblik i mekanismerne bag psykisk lidelse og helbredelse, kan jeg godt blive fortvivlet over, at der tilbydes så meget ineffektiv terapi til mennesker med angst og depression.

Naturligvis findes der andre terapiformer end Metakognitiv terapi som har effekt, men de er ikke på samme måde som Metakognitiv terapi designet til målrettet at destruere de faktorer, som ligger bag psykisk lidelse, og det gør dem ineffektive både i forhold til behandling og forebyggelse af tilbagefald.

Hvor meget arbejde skal man regne med at lægge i det udenfor og efter et behandlingsforløb?

Sisse Find NielsenI metakognitiv terapi er der ikke indbygget nogen former for praksis, som f.eks. meditation, hvile, åndedrætsøvelser eller andre tidsrøvere. Tværtimod er det en god idé ikke at skabe en ”kunstig” hverdag, men holde fast i dagligdagen og dens gøremål. Dermed undgår man også at sygeliggøre sig selv, og styrker i stedet sin fornemmelse af ”normalitet” og fremdrift.

Arbejdet man lægger i terapien foregår mest på indersiden af hovedet i form af at implementere metoden i hverdagen. Metoden virker – men det er med Metakognitiv metode, som alle andre metoder, at den kun virker, hvis man bruger den. Hvis man bruger den, så virker den til gengæld.

Er der noget statistik på hvor mange med angst der bliver kurerede vha Metakognitiv terapi?

Sisse Find NielsenMetakognitiv behandling af angst har vist sig at føre til forbedringsrater på ca. 70 – 80%. Jeg har netop selv deltaget i et forskningsprojekt omhandlende effekten af Metakognitiv gruppeterapi. Data er samlet fra mine egne metakognitive grupper og resultaterne overstiger alt forventning. Jeg kan desværre ikke afsløre noget endnu, idet resultaterne først skal publiceres. Men jeg er super stolt.

Har du eksempler på mennesker som har haft svær angst og som er blevet helt angstfri?

Sisse Find NielsenJa, det gør de fleste. Og det er også formålet med terapien. Målet er ikke ”at lære at leve med din angst”, som desværre er blevet så populært et udtryk. Det antyder jo, at der ikke er noget håb om at blive rask, og på den måde er det med til at fastholde håbløshed, bekymringer og mangel på indsats i forhold at blive rask. Målet med Metakognitiv terapi er at slippe angst og depression.

Er det samme behandling uanset hvilken type angst det drejer sig om?

Sisse Find NielsenNej, ikke helt. Der er specifikke behandlingsmanualer svarende til de specifikke angstlidelser.

Kan man blive behandlet online med metakognitiv terapi?

Sisse Find NielsenDet kan man sagtens. Metakognitiv er særdeles velegnet til online terapi.

Hvordan sikre man sig at en metakognitive psykolog er dygtig?

Sisse Find NielsenDet gør man ved at finde en certificeret Metakognitiv psykolog på http://mct-instituttet.dk/metakognitive-terapeuter/

Kan du anbefale en god metakognitiv terapi bog?

Sisse Find NielsenKlassikeren er ”Metacognitive Therapy for Anxiety and Depression” af Professor Dr. Adrian Wells. Den er meget anbefalelsesværdig, også til klienter, men findes pt. desværre kun på engelsk og norsk.

Hvad gør man hvis man gerne vil i gang med metakognitiv behandling nu?

Sisse Find NielsenSå kan man evt. kigge forbi vores hjemmeside http://sissefindnielsen.dk og læse mere om mulighederne. Vi har blandt andet Metakognitiv gruppeterapi, som er særdeles effektiv og til samme fornuftige pris, som hvis man har en lægehenvisning til psykolog. Man behøver imidlertid ikke en lægehenvisning for at deltage.

Har du metakognitiv terapi øvelser, man kan drage nytte af nu og her?

Sisse Find NielsenJeg kunne godt beskrive nogle øvelser, men det bliver let en anelse useriøst og respektløst over for både person og metode ikke at tilsikre, at metoden bruges rigtigt. Derfor er mit bedste generelle råd til dine læsere med angst og depression, at de forsøger at reducere deres over-tænkning. I stedet for hele tiden at dvæle ved deres tanker, kan man f.eks. afsætte en fast daglig ”gruble-tid” på ca. 15 min.  Resten af tiden skal man helst lade sine tanker være, og afholde sig fra konstant at vende og drejer dem, og hele tiden ‘mærke efter’ hvordan man har det. Det får man det kun værre af.

0 0 votes
Article Rating
guest

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
A
A
7 years ago

Jeg har nu med stor interesse læst om megakognitiv terapi mod angst og depression.
Hvordan med bipolar affektiv lidelse?
Hvordan bruges metakog der?
Har man forsøgt det, og hvordan virker det?
Mvh A

J.
J.
7 years ago

Jeg har med stor interesse læst om metakognitiv terapi. Hvordan er erfaringerne med behandling af opkastfobi (emetofobi)?
Mh. J.

K
K
5 years ago

Tak for en god artikel.

Du skriver:

“Jeg tror på, at det meget vel kan være den sidste brik, der mangler til at give mig et sundt og stærkt tankemønster.”

Har du fået det prøvet?

Menda er drevet af almindelige mennesker. Vores råd og artikler kan ikke sidestilles med professionel rådgivning. Vi fralægger os ethvert ansvar.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x