Sådan forebygger du panikanfald

Forebyg panikanfald

Har du haft et panikanfald? Og er du bange for at blive ramt igen? Læs med og få gode råd til at forebygge og håndtere panikanfald.

2 % af alle danskere har haft et panikanfald. Er du en af dem, så ved du, hvor ubehageligt det føles.

Heldigvis kan man gøre rigtig meget for at forebygge nye panikanfald. Du kan lære at stoppe panikanfald i opløbet. Lære at mærke, at nu er der et anfald på vej + vide, at du har nogle teknikker til at håndtere anfaldet, hvis du får et.

Det er i sig selv en lettelse, at vide, at du ikke står helt forsvarsløs og uforberedt, hvis angsten rammer dig.

Der findes også mange steder, du kan få hjælp, hvis du har brug for det. Mere om det sidst i artiklen.

7 gode råd til at forebygge panikanfald

 1. Tal med dine forældre og venner om, hvordan du har det
  Det letter næsten altid at dele tanker og bekymringer med andre. Vigtigt at andre ved, hvordan du har det, så de kan støtte dig og tage hensyn. Mange synes, at det er pinligt at række ud efter hjælp. At det er et svaghedstegn. Det er det ikke. Vi har alle brug for hjælp af og til etc.
 2. Brug din vejrtrækning til at finde ro
  Noget om at man kan bruge sin vejrtrækning til at få kroppen til at falde til ro, når panikken skyller ind over en. Kan vi hæfte en kort sætning på, der fortæller hvorfor det virker.
 3. Lær nogle enkle vejrtrækningsteknikker
  Din vejrtrækning er nøglen til indre ro. Mange mennesker ved faktisk ikke, hvordan man trækker vejret. Langt de fleste ånder ind og ud i den øverste del af kroppen – den øverste del af lungerne. Dermed kommer der ikke ilt nok ind, hvilket forstærker nervøsiteten. Dyb vejrtrækning – helt ned i maven. Bruge din vejrtrækning til at finde ro, når du mærker, at et panikanfald er under opsejling.
 4. Øv dig i at sige nej og sætte grænser
  Øger risiko for panikanfald, hvis jeg har fået pres i hverdagen, for meget drøn på. Vigtigt at du husker at holde pauser, hvor du kan lade batterierne op. Sætte grænser er en måde at passe på dig selv. Vænne dig til, at det er helt okay at sige nej tak. Det er ikke spor nemt at sige fra og sætte grænser. Men det er helt okay at sige: “I aften vil jeg bare være hjemme” eller “jeg har ikke lyst til …”. Det kan også være en hjælp for dig at tale med dine forældre, kæreste eller venner om, hvordan du siger fra. Så finder du ud af, at det er helt okay at sige nej en gang imellem
 5. Øv dig i at udfordre negative tanker om dig selv
  Noget af det, der kan udløse panikanfald: At der kører negative tanker rundt og rundt i hovedet: “Det går galt”, “Jeg dummer mig”, “Jeg bliver til grin” etc. Tankerne fylder kroppen med uro og stress. Får lyst til at flygte. Heldigvis er det muligt at ændre måden, du taler til dig selv på. Læs meget mere i den her guide til at udfordre dine negative tanker.
 6. Rens hovedet med motion
  Vælg den motionsform der passer dig bedst. Måske vild foldboldkamp med vennerne…måske gåtur. Det vigtige er ikke, hvad du gør, men at du kommer ud og får rørt din krop.
 7. Bliv klogere på angstanfald
  Det, vi ikke ved noget om, gør os bange. Så brug lidt krudt på at læse om angst eller angstanfald, så du ved, hvad der sker, når du får et angstanfald. Det giver dig ro, at du ved, hvordan kroppen reagerer. Læs eksempelvis artiklen “Alt du skal vide om panikanfald” lige her.

Få hjælp til at forebygge og håndtere panikanfald

Det er altid godt at række ud efter hjælp, hvis du har det svært.

På de fleste skoler og uddannelsessteder findes der også gode muligheder for at få hjælp. Finder du ud af, at du har brug for mere hjælp, er det en god idé at tale med din læge. I nogle tilfælde kan din læge henvise dig til en psykolog, så du kan få en del af regningen betalt af det offentlige.

Skriv en kommentar, men undlad personhenførbare data, såsom rigtige navn, personnummer og andet der kan lede hen til hvem du er

avatar

Menda er drevet af almindelige mennesker. Vores råd og artikler kan ikke sidestilles med professionel rådgivning. Vi fralægger os ethvert ansvar.