Angstbehandling

Angstbehandling - menda.dk hjælper dig

Din angst behandling kræver flere ting for at lykkes
Her er et par vigtige eksempler:

Du skal have tillid til din behandler og hendes metoder

Du skal have god kemi med din behandler

Du skal være instillet på hjemmearbejde

Du skal være klar til at gøre noget andet end du plejer

Det er selvfølgelig individuelt, hvad der virker for hvem, men selvom jeg jo kun kan tale for mig selv, er jeg ret sikker på at ovenstående gælder langt de fleste.

Din læge har faktisk en ærlig chance for at anbefale dig en god behandler, og hvis du læser punkterne igen, vil du sikkert se hvorfor.

Det er her Menda kan hjælpe med at give et lidt dybere kendskab til de enkelte behandlere, inden du vælger din behandler.

Oven i det kommer så at lægen ikke får nogen form for feedback på behandlingen hans patient har været i, så lægen ved intet om hvilke patienter der får effektiv behandling, og hvem der ikke gør.

Når man lægger det sammen med mine egne erfaringer, med årelang behandling af angst, har du faktisk forklaringen på hvorfor jeg har valgt at bygge menda.dk.

Det absolut vigtigste af alle råd i forhold til din angstbehandling er:

Du skal komme igang!

Jeg foreslår du gør følgende:

  • Køb dig noget guidet meditation, mental træning, mindfullness, afslapningsøvelser, eller lignende og gå igang med det, med det samme. Lav øvelserne hver dag. 12 min. om dagen skulle eftersigende være nok til at skabe en effekt over tid. Vi snakker altså psykiske OG fysiske ændriger i hjernen og kroppen, mental træning er ikke det bare hippie pjat!
  • Tag evt. mendas angsttest (Det er faktisk den officielle, vi har bare gjort den lettere at tage)
  • Læs mere om angstbehandling, f.eks. her nedenfor
  • Lad være med at springe rundt mellem mirakel kure, vælg en behandling der passer dig og dediker dig til den vej for en periode. Du skal selvfølgelig ikke blindt fortsætte hvis det ikke virker, men angst kan godt være lidt besværlig at få bugt med, afhængig hvilken type og grad du har, så giv din angst behandling en hæderlig chance inden du forkaster den.

Den bedste angst behandling er den individuelle

Hvis du ikke allerede har fået en diagnose, eller ved præcist hvad din angst drejer sig om, kan du tage den officielle angst test ved at klikke her

Forskellige metoder til behandling af angst

Der er faktisk rigtig mange måder at behandle angst på, og der findes endnu flere forskellige behandlere indenfor de forskellige behandlings metoder.

Der findes gode metoder til angst behandling, både indenfor det etablerede behandlings system, og i den alternative verden.

Faktisk findes der også metoder som ikke engang rigtig lyder som en angst behandling metode, det kunne f.eks. være mindfullness, yoga, eller fridykning, ikke desto mindre vil disse metoder være meget effektive for nogle.

Det er derfor ikke alene vigtigt at finde den metode der passer til dig, det er mindst lige så vigtigt at finde lige præcis dén behandler, hvor kemien mellem dig og ham/hende også passer.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over hvad der virker og ikke virker, jeg har en personlig holdning og nogle erfaringer med hvad der virker for mig.

Du behøver ikke blive slyngveninder med din behandler eller coach, det er slet ikke dét det handler om. Det handler om tillid, og om at kunne fokusere på behandlingen i stedet for personen.

Jeg talte faktisk med en psykoterapeut, som mente at der sagtens kan være noget at hente i at modtage behandling fra en behandler, som du måske ikke er helt vild med.

Jeg er ikke helt enig i denne påstand, men jeg kan godt se at en behandler ikke altid stryger patienten med hårene, og det skal han/hun jo heller ikke, det er ikke hans/hendes job at være din bedste ven, jobbet er at hjælpe dig til at få det bedre.

Jeg vil dog stadig mene at den første umiddelbare tillid og kemi er nød til at være der, ellers kan det være svært at nå dertil, hvor det vil føles ok at blive presset lidt.

De forskellige typer angst behandling

Jeg har sikkert langt fra alle metoder med, men jeg søger at dække det vigtigste.

Jeg har f.eks. ikke noget med om indianere der sender røgsignaler til den store høvding i skyen, om at din angst skal forsvinde, jeg ved såmænd ikke engang om det findes, men selvom jeg ikke skriver om det, betyder det ikke at det ikke kan virke for dig, personligt tror jeg ikke på ting der kommer for langt ud, men angst er en mental tilstand, og hvis det virker for dig, tja, så virker det altså!

Læs mere om disse typer af angstbehandling

Kognitiv psykologi

Kognitiv adfærdsterapi, er helt klart en af de mest brugte terapiformer i forhold til angst. Kognitiv psykologi er samtidig en meget effektiv behandlingsform, det handler kort fortalt om at registrere de tanker og følelser du får i bestemte situationer, og når du får fat i de tanker og følelser, kan du have en dialog med dig selv, hvor du rationelt tænker over og analyserer din adfærd.

NLP Coach og terapi

NLP er en forkortelse for Neuro Lingvistisk Programmering. Ordet Neuro får mig til at tænke på nervesystemet, men det er altså ikke rigtig det NLP terapi handler om.

Det der er vigtigere er ordet Lingvistisk, som kan oversættes til sproglig, og programmering giver jo lidt sig selv.

Man kan godt sætte hypnose og NLP terapi i samme kategori, ved at begge teknikker arbejder med underbedvidstheden, og mange NLP Coaches og terapeuter bruger da også hypnose og hypnoterapi sammen med NLP.

Med NLP arbejder man med at der er en en stærk forbindelse mellem ordende du bruger, og din underbevidsthed, og dermed måde du oplever verden, og enkelte situationer på.

Man taler f.eks. om at alle har hver deres model af verden, der er ikke nogen endegyldig virkelighed, og du er faktisk selv i stand til at vælge din opfattelse af virkeligheden.

Den vigtigste angstbehandling er at du går igang!

Tankefeltterapi

Jep, det er det der med at man banker sig nogle steder på kroppen eller i ansigtet, samtid med at man siger nogle sætninger.

Faktisk handler det om samtaleterapi mens man stimulerer nogle bestemte akupunktur punkter, og hvis du ser videoen fra TV2 nedenfor, vil du også se at tankefeltterapi har en ret stor effekt som angst behandling.

Hypnose

Ligesom med NLP terapi, kommunikerer man under hypnose til underbevidstheden, og det foregår faktisk tit i kombination med NLP teknikker.

Hypnose eller hypno terapi er en meget behagelig terapi form, fordi hypnotisøren bringer dig i en meget afslappet og behagelig tilstand. Det er ikke sådan at du kommer i trance, hvor du er helt under hypnotisørens magt.

Det er nemlig sådan, at en hypnotisør ikke kan få dig til at gøre noget noget, der går mod din moral.

Hvis du har set programmet “argh det gjorde jeg bare ikk” på TV2, så oplever du det måske som om deltagerne er helt viljeløse, men det er de faktisk ikke, og desuden er deltagerne også nøje udvalgte via en screening, hvor de der er modtagelige for den særligt dybe form for hypnose, som er nødvendig for at kunne udføre denne type hypnose som kaldes scenehypnose.

Scenehypnose siger nærmest intet om hypnose som terapi form.

Jeg har selv prøvet hypnose, og faktisk af selveste Jeppe Schjøtz, som er hypnotisøren fra programmet.

For mit vedkommende handlede hypnosen meget mere om at gå tilbage gennem tiden og tage fat om roden til angsten, ved at prøve at kigge på mig selv i en angst situation udefra, og prøve at finde en alternativ handlemåde, ved brug af den voksne logiske sans jeg haer udviklet siden dengang.

Vi prøvede også at fremelske nogle af de kvaliteter jeg gerne ville styrke hos mig selv.

Det foregik ved at vi havde en snak i starten af hver session, inden selve hypnosen, og ud fra den snak, formulerede Jeppe Schjøtz så nogle sætninger, som han så foreslog til min underbevidsthed, mens jeg var under hypnose.

Når jeg siger foreslog, så er det fordi, at min underbevidsthed skal acceptere de forslag, som Jeppe har formuleret. Hvis han f.eks. foreslog at jeg ville gå ned og røve en bank, ville min moralske overbevisning sige fra, og jeg ville ikke acceptere forslaget.

Eller sådan tror jeg nok det hænger sammen, i hvert fald.

Hypnose er en let og behagelig terapiform

Psykiater

En psykiater er uddannet læge først, og har siden videre uddannet sig til psykiater.

Mange psykiatere har meget stort fokus på medicin, og mange af dem tror ikke på noget der minder om noget alternativt, eller det er i hvert fald min oplevelse, med de psykiatere jeg har mødt.

Ovenstående skal ikke forstås negativt, det er rigtig fint at der findes højt uddannede mennesker som ved en masse om psyken, f.eks. angst, og en masse om kroppen og kemien inde i os.

De bedste psykiatere mestre, efter min mening, både samtale teknikker og hele den medicinske del.

Psykolog

En psykolog arbejder ofte med psykoterapi og kognitiv psykologi.

Som du kan se i denne video, er psykologen Stine meget enig i mine overvejelser og hele grundlaget for at skabe menda.dk

Jeg synes hun har lavet en rigtig god video, og det er lige præcis den slags angst behandlere vi går efter her hos menda.dk

Den mest effektive angstbehandling er at komme igang!

Menda er drevet af almindelige mennesker. Vores råd og artikler kan ikke sidestilles med professionel rådgivning. Vi fralægger os ethvert ansvar.