Faste giver mental styrke, sundheden kommer af sig selv

Faste - det lærte jeg om faste og mig selv ved at faste i 48 timer

“DET VED JEG SGU DA IKKE?!?” hvæser du. Du dirrer indeni, du har lidt koldsved på panden, dit blodsukker styrtdykker lige nu, det er hélt sikkert!

Hvis du ikke får mad NU! så falder du garanteret om! Du bliver nødt til at få noget hurtigt sukker, det er dét cykelrytterne gør, når de er ved at gå sukkerkolde og det er dét, der er ved at ske for dig lige nu.

Hurtigt! Ind i den nærmeste butik, køb en snickers og en cola, så kommer blodsukkeret hurtigt op igen og så gælder det om at få noget rigtig mad, så kroppen får noget at leve af og blodsukkeret bliver stabilt igen.

Pyyha, nu går det vist over igen, det er altså osse træls med det blodsukker, andre mennesker reagerer garanteret ikke sådan på at være sulten…

Og nu kom jeg til at råbe af min kæreste, men sådan er jeg når jeg bliver for sulten, det er fordi mit blodsukker falder, jeg mister helt kontrollen og bliver virkelig pirrelig!

Kender du det?

Det var sådan jeg havde det med mad og derfor jeg altid har afskrevet at faste, som noget helt umuligt for mig. Jeg forstod simpelthen ikke at folk ville udsætte sig selv for det, man får det jo dårligt, bliver pirrelig, træt og kan ikke lave noget. Desuden mister man jo muskelmasse når man ikke får mad, for kroppen spiser jo det der er mest gods i først, altså musklerne og når du mister muskelmasse, får du en dårligere forbrænding og så er der startet en ond cirkel.

Eller hva?

Lad os kigge på myter og videnskabelige fakta lidt senere, lige nu synes jeg vi skal se på hvorfor jeg endte med at faste i 48 timer, hvad jeg fik ud af det og hvordan det gik i løbet af de 48 timer, når jeg nu havde det som beskrevet ovenfor, når jeg blev sulten. Du kan også vælge at hoppe til det afsnit du synes er mest relevant for dig.

 

Er det den der 5:2 faste kur?

Nej, det jeg lavede handlede hverken om sundhed eller vægttab, det var udelukkende en mental udfordring. Det handlede om, at slippe kontrollen og lægge den i hænderne på Aske Rask, som er min åndedrætstræner.

5:2 kuren tillader, at man spiser 600 kcal på fastedagene som mand og 500kcal som kvinde. I mit tilfælde måtte jeg kun indtage vand under fasten, ikke engang the, kaffe eller light sodavand var tilladt, KUN vand.

Hvis det er 5:2 kuren du er interesseret i, kan du købe en af disse bøger om lige præcis dén fastekur

Bare klik på den bog du vil vide mere om

En kur der duer af Philip Løvland

Den originale bog om 5:2 kuren

Nåå ja, det er den der udrensningskur ikke?

Ikke lige i mit tilfælde.

Bliver man overhovedet renset ud? er det mega sundt så?

Ja, der sker en form for rensning af celler, som gør at de bedre kan gøre deres arbejde

Nå men hvad var så ideen?

Fasten var som sagt en mental udfordring, jeg blev stillet af Aske Rask, i forbindelse med et forløb jeg gik på hos ham. Aske har udviklet konceptet funktionel åndedrætstræning som er sindssygt fedt og vanvittigt effektivt i mange sammenhænge.

Du kan læse min artikel om funktionel åndedrætstræning her

Formålet med åndedræts træningen for mig, var/er at arbejde med min angst, eller, MIN angst siger jeg, jeg ved egentlig slet ikke om jeg gider eje angsten. Jeg ejer til gengæld mit nervesystem og vi bliver bedre og bedre venner jo mere jeg træner med åndedrættet.

Angst er jo bare nervesystemet, der overreagerer i nogle situationer.

Jeg er ikke sur på mit nervesystem, vi laver jo alle fejl og vi skal alle lære hele livet, osse vores nervesystem.

Jeg fik lynhurtige resultater i forhold til angsten, mens jeg trænede med Aske Rask og Aske rettede hele tiden træningen til, efter hvor jeg var og hvad udfordringen var, på det givne tidspunkt.

Vi fandt sammen ud af, at jeg har meget svært ved at give slip på kontrollen og at have tillid til andre. Det blev meget tydeligt i forbindelse med, at vi skulle køre i elevator.

Vi øvede at jeg skulle finde roen, blive i nuet, beslutte mig for hvor højt jeg ville op i elevatoren, gå ind i elevatoren og bare trykke på det tal jeg havde besluttet, vi nåede op til 8. sal og det er jeg ret godt tilfreds med, men jeg nåede aldrig til at gøre det afslappet og jeg ville ikke højere op.

Vi prøvede også at jeg skulle lade Aske bestemme hvor højt vi skulle op, men det gik slet ikke, jeg kunne simpelthen ikke afgive kontrollen.

Aske besluttede at vi droppede elevatoren for en tid, der var ligesom kommet for meget forventningspres omkring den. I stedet foreslog han, at jeg skulle faste og give ham kontrollen over faste perioden.

Nu har du jo læst hvordan jeg havde det med ikke at spise, så det tog lidt tid før jeg overhovedet kunne forene mig, bare lidt, med tanken. Vi besluttede at jeg tog hjem og tænkte over om det var noget vi skulle gøre og hvornår det ville passe.

Jeg snakkede med min kæreste og fik hendes opbakning til at faste en dag, vi fandt den bedst egnede hurtigst kommende dag.

Jeg mødtes med Aske og fortalte om min beslutning, det synes han var fedt og sagde at han synes jeg skulle faste 2 dage, i stedet for en, som vi først snakkede om. “Du går glip af noget ellers” sagde han, “Der sker noget mentalt der på 2. dagen og det synes jeg du skal have med”

Godt så!

2 dages faste var hermed aftalt med start ugen efter.

Jeg talte med en træningskammerat, som havde fastet i en periode, han fortalte mig kort om Eat-stop-eat bogen, jeg spurgte Aske om det ville være ok hvis jeg læste lidt om, at faste inden vi gjorde det.

Hans råd var, at jeg ikke skulle læse noget, beslutningen var taget og det handlede ikke om det var sundt, eller noget som helst andet end, at jeg skulle afgive kontrollen og acceptere, at det var en mental udfordring.

Okay, lad os komme i gang med fasten så! Altså: spise om aftenen, gå i seng og så ikke spise noget som helst i 2 dage…

“Jamen Aske, det er da mere end 2 dage, 2 dage er 48 timer og det der, det er mere end 48 timer!”

“Dig og dit regnskab, Sonny, det er 2 dage, vi tæller ikke timer”

Okay, jamen så lad os gøre det!

3 dage inden fasten skruede jeg ned for sukker, ris, pasta og kartofler, det er noget med, at det ofte er det pludselige fravær af disse ting der giver hovedpine under faste, det var udfordring i sig selv for mig, men med fasten for øje, var det faktisk ikke noget problem.

Kort tid inden jeg skulle i gang med at faste var jeg inde og træne hos Aske. Vi lavede en visualiseringsøvelse, som handlede om at møde hvad end der kom, uanset hvor faretruende det måtte virke, med en dyb indre ro.

Vi har flere gange talt om fascinationen af kriger mentalitet, ikke som i ukontrolleret, utilregnelig og farlig kriger, som nogen godt kan komme til at lægge i det. Men som i en rolig afbalanceret handlekraftig person, der går ind i hvilken som helst “kamp” med ophøjet ro.

Det byggede Aske visualiseringen ud fra og det var rigtig fedt, jeg huskede den ret klart under hele fasten og brugte den til at genkalde den fornemmelse jeg fik under visualiseringen. Jeg kan stadig huske den ret tydeligt, så den må siges at have haft den ønskede effekt.

I forbindelse med min angst, er det faktisk ret smart at faste og det er nærliggende at faste efter principperne fra en Eat stop eat, eller 5:2 kuren, begge bygger på det man kalder intermittent fasting, altså afbrudt faste. Og det er jo egentligt rart nok, når man tænker over det, så man man ikke bare skal faste uendeligt…

Som du kan læse i en anden artikel, jeg har skrevet om funktionel åndedrætstræning, hænger angst og nervesystemet sammen. Nervesystemet er i ubalance når man har angst.

faste-paa-slettenNår man faster søger man egentlig tilbage til da vi gik og jagede på sletten. Det kunne vi gøre i dagevis uden at spise.

Vi gik ikke og stressede, men vi var på jagt efter mad, så vi var mentalt klar og klar til at være fokuserede og handlekraftige når muligheden for at nedlægge et nytte bød sig. Det er i hvert fald hvad jeg tror på, jeg har ikke noget dokumentation for den påstand og sådan er det i det hele taget med denne artikel, jeg er ikke hverken videnskabsmand eller forsker, jeg har læst en masse og talt med forskellige kloge mennesker om det at faste og denne artikel bygger på den viden og tro, jeg har tillagt mig undervejs.

Det er nok de færreste der tænker på faste på den måde, men for mig giver det super god mening og den mentale gevinst ved det overstiger klart alle de andre fordele der er ved at faste.

Sådan gik det så!

Jeg fik en kort tekst af Aske, som jeg skulle læse, hvis jeg følte mig presset, den handlede om at give slip om at være nærværende og om at handle ud fra nuet, kun der kan rationelle beslutninger tages.

Vi aftalte, at mødes om morgenen, inden arbejde på dagen hvor jeg var startet på fasten. Vi aftalte også, at vi kunne skrives/ringes ved i løbet af fasten og at vi skulle mødes igen på 2. dagen kl. 12. Der var styr på det!

Fastedag 1

Da vi mødtes om morgenen, lavede vi en “gå på trapper, træk vejret og slap af øvelse”. Jeg fik allerede angst på 3 sal, men vi blev der et stykke tid og trænede og det gik godt til sidst.

Og så afsted på arbejde, jeg var så heldig at vi både havde teammøde OG at der blev møbleret rundt, fordi vi lige havde flyttet kontor. Jeg er ikke fan af vores teammøder og jeg er slet ikke fan af, når der skal flyttes om og ALLE kollegerne ved hvad der er den helt rigtige løsning.

Jeg holdt mig baggrunden uden at være usynlig, det var lige som jeg havde indstillet mig på, at spare på kræfterne og at der var risiko for, at jeg ville være irritabel og derfor skruede jeg op for min mentale ro, det lykkedes til UG, jeg er virkelig stolt af mig selv, for hvordan jeg tacklede hele den dag og de konflikter der nu engang opstår en gang imellem mellem mennesker.

Job, familie, hund og ikke mindst mig selv, det gik super, super godt!

Jeg fik nogle skriftlige opgaver, som skulle gøre mig klogere på mig selv og hvad jeg ville fremadrettet, meget god beskæftigelse.

Fastedag 2

Da jeg mødtes med Aske på anden dagen kl. 14, var det i udetøj, det var det eneste jeg vidste.

Vi mødtes ved Seier Fitness, som Aske er tilknyttet, og vi gik derfra på sten, du ved de der store sten som ligger i vandkanten. Vi gik langs stranden ud til marselis skoven og skulle klatre, eller faktisk gå afslappet op af en skråning, jeg forcerede det, handlede lidt i panik og fik “skadet” mit knæ. Ikke alvorligt, det var en gammel skavank der poppede op igen, men det gav et godt billede på, hvad der sker når man bruger kræfter i stedet for at bruge kroppen afslappet..

Min kæreste og min børn var taget i biografen, vi havde aftalt at de ikke skulle regne med mig, for jeg vidste jo ikke hvordan jeg ville reagere på at faste, hverken psykisk eller fysisk.

Da jeg kom hjem fra træningen med Aske, tog jeg lige en lur og da jeg stod op igen, var familien kommet hjem igen.

Ca. kl. 16 på 2. dagen var jeg ved at have fået nok, egentlig havde jeg det fint ud over lidt hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. Jeg skrev til Aske, men fik ikke lov til at stoppe fasten endnu, han foreslog mig at prøve med noget varmt vand, som faktisk egentlig var en dejlig afveksling.

Ca. kl. 21 skrev jeg til Aske igen. Jeg havde sådan en snurrende fornemmelse rundt om munden og min tunge var underligt følelsesløs på siderne, ligesom hvis den var blevet kølet ned, og så frøs jeg.

Vi blev enig om at se tiden an til kl. 22.

Jeg accepterede, men egentlig var mit største problem at jeg ikke havde lyst til at lægge mig til at sove, jeg vidste jo ikke hvad næste step var og jeg havde ikke lyst til at der skulle ske noget ubehageligt mens jeg sov.

Aske skrev ca. 20 min. efter at han synes jeg havde løst opgaven og at han synes jeg skulle spise lidt og så gå i seng.

Jeg må sige, at det er den bedste portion havregryn med mælk og sukker jeg nogensinde har spist. Toplækker!

Set i bakspejlet, var symptomerne jeg oplevede, sikkert bare psykiske, men jeg er ovenud tilfreds med, at jeg nåede, at faste i 48 timer, jeg havde simpelt hen aldrig troet, at jeg skulle gå så længe uden mad.

Så jeg er stolt! Mega stolt faktisk!

Hvad oplevede jeg af Scener?

Jeg synes ikke der var ret mange scener, men her er lidt alligevel

 • Irritation
 • Træthed
 • Osteklokke fornemmelse
 • Koncentrationsbesvær

 

Jamen er det ikke farligt ikke at spise noget som helst i 48 timer?

Nej, hvis du ellers er sund og rask er der intet farligt i det, du kan gå LANG tid uden mad og stadig være aktiv, det er slet ikke noget problem, det du føler som sult er i virkeligheden ikke rigtig sult, det er mere en slags lyst til at spise og det er primært psykisk.

Faktisk er det bevist både hos dyr og mennesker at det sætter farten ned på aldringsprocessen, når du sætter den samlede mængde kalorier ned og det gør du når faster 1-2 gange om ugen.

Både Eat stop eat beskriver denne del med tilhørende videnskabelige fakta og det samme gør videoen ‘eat, fast, live longer’

Tiden efter fasten

Der skete et eller andet under og efter fasten, jeg kan ikke sige præcist hvad der udløste det, måske var det:

 • At jeg overvandt min “sult”
 • At jeg formåede at afgive kontrollen
 • De opgaver Aske gav mig
 • Den ro jeg skabte fordi jeg vidste jeg havde ekstra  brug for den
 • Måske noget fysisk
 • Måske det hele i kombination (den køber jeg selv)

Det der skete var:

 • Jeg fik større tålmodighed
 • Jeg fik højere stresstærskel
 • Jeg fik et sundere forhold til mad
 • Jeg blev bevidst om, at jeg kan gå laaaang tid uden mad KUN på vand
 • OG jeg kan godt bevæge mig alligevel
 • Jeg satte farten ned og det er blevet ved
 • Jeg fandt ud af at sultfornemmelsen er psykisk
 • Jeg fandt ud af at jeg ikke får for lavt blodsukker, fordi jeg ikke får mad lige med det samme
 • Jeg fik øget min selvtillid, min tro på mig selv
 • Jeg tabte mig
 • Jeg fik brudt en slags madafhængighed, jeg bryder mig ikke om at være slave af noget, heller ikke mad

Jeg holder fast og bruger det jeg har lært om mig selv fremadrettet, jeg faster stadigvæk 1-2 gange om ugen for at tabe mig og for at bevare den mentale gevinst det giver mig.

Mit primære fokus er på det mentale aspekt, jeg kan mærke at nogle fastedage er sværere for mig end andre. Det vil jeg bruge til at lære mig selv endnu bedre at kende. Nogle dage er det OK at vælge at afbryde fasten, hvis jeg f.eks. er sur på alt og alle, nogle dage skal jeg bare lige over en lille krise i fasten.

Det er en kunst at finde balancen mellem hvornår det giver mening at være viljefast og hvornår det er bedst at vælge en anden vej end den planlagte og det er faste et eminent redskab til at blive klogere på.

Hvad med den der berømte “klarhed” nogen taler om?

Mange taler om en form for mental klarhed de oplever når de har fastet et stykke tid, den må jeg sige at jeg nok gik glip af, jeg følte mig tværtimod lidt inde i en klokke, mit fokus var på at tage det roligt og at have ekstra tålmodighed, jeg vidste at hvis jeg gav efter for irritation og vrede, ville jeg bruge mere energi og jeg ville blive forstyrret mentalt og dermed have sværere ved at holde fokus på det jeg var i gang med, nemlig at faste.

Egentlig burde der i en perfekt verden slet ikke være fokus på at jeg fastede, men så god er jeg ikke til at leve i nuet og alt det der, ikke endnu i hvert fald.

Videnskaben har fundet, at der ikke er noget der tyder på, at den kognitive funktion skulle blive forringet af, at man faster i kortere perioder, ved længere tids faste har man kunnet påvise at mennesker får lidt sværere ved at koncentrere sig, men mange mener, at det er den psykiske udfordring i ikke, at have spist noget længe der spiller ind.

Der sker heller ikke rigtig nogen forringelse i hjernens andre funktioner, hukommelse og reaktionsevne osv.

Det bekræfter mig i, at den klokke fornemmelse jeg har oplevet er psykisk betinget, faktisk minder det mig om da jeg stoppede med at ryge, hvor jeg mindes at jeg oplevede lidt det samme.

Jeg har dog oplevet glimt af mental klarhed i efterfølgende faste perioder, som har varet i 24 timer. På sigt er ideen, at nervesystemet kommer, i rigtig god balance og så skulle det blive lettere at opleve klarheden.

De ting jeg beskriver er ikke bare noget jeg oplever, min kæreste oplever det også i høj grad og heldigvis husker hun at fortælle mig, når hun oplever positive ændringer.

Hvorfor overhovedet faste i det hele taget?

Der er mange rigtig gode grunde, her er et par stykker:

 • Kan bruges til at opnå varigt vægttab
 • Giver mental styrke
 • Lærer dig at kende din krop bedre
 • Religion, f.eks. under ramadan, der er også kristne der faster i perioder, jeg har personligt en veninde hvis bedstemor af og til faster i 7 dage!
 • Det er sundt at faste fra tid til anden

Du kan se denne video, som også forklarer en hel masse om det at faste, jeg har fundet videoen ved hjælp af læge Martin Simonsens website.

https://www.youtube.com/watch?v=BQMF7hHTQxQ

Vægttab i forbindelse med fasten

“Men det er jo bare væske du har mistet. Det kommer jo garanteret på igen lige med det samme…” er der flere der har sagt.

Nej, det er det ikke, jeg tabte ca. 5 kg i løbet af de første 24 timer og efterfølgende er de 3-4 kg blevet af, så noget har jo nok været væske, men det er tydeligt at se på min krop at der er også er røget fedt af. Jeg har jo ikke fået det målt, så jeg kan ikke sige noget om det med sikkerhed, men ifølge Eat stop eat vil det primært være fedt, der forbrændes når man faster, om det er blivende vægttab, handler om, om du bliver ved med at faste jævnligt og hvad du spiser når du ikke faster.

Jeg er, som sagt fortsat med at faste i 24 timer 1-2 gange om ugen.

Det er stadig ikke 5:2 kuren jeg kører efter, jeg vil faktisk ikke engang kalde det en fastekur. Jeg faster simpelthen bare helt i 24 timer, altså med undtagelse af ikke kalorieholdige drikke som vand, the og light sodavand, jeg drikker ikke kaffe, fordi jeg ofte reagerer kraftigt på koffein og jeg forestiller mig, at det virker endnu mere kraftigt, når jeg ikke har noget mad i maven …og så har jeg heller ikke brug for kaffen.

Jeg taber mig da osse og det vil jeg også rigtig gerne, da jeg er overvægtig.

Jeg har nærmest altid haft et afhængighedsforhold til mad, jeg har været overbevist om at hvis jeg ikke fik noget at spise så snart jeg var sulten ville mit blodsukker falde, med risiko for at jeg kunne falde om, jeg har ofte fået sådan en rystende fornemmelse i kroppen og kan også få sløret syn osv.

Jeg er overbevist om, at det har været en psykisk reaktion, en slags angst reaktion på sultfornemmelsen eller på bevidstheden om, at jeg ikke havde fået ret meget at spise eller, at jeg havde trænet uden at have spist ret meget.

Brad PilonEat stop eat af Brad Pilon

Jeg har via faste i 48 timer fået bevist overfor mig selv at kroppens signaler er minimale og jeg sagtens kan være aktiv uden at have spist i flere dage.

Det jeg gør, minder mest om Brad Pilons Eat stop eat metode, den kan du købe en bog om lige ved at klikke på billedet ovenfor, du skal heeeeelt ned i bunden af siden derovre for at købe den.

 

Faste sætter da din forbrænding i stå, gør det ikke?

Det er efterhånden almindelig “viden”, at du skal spise mange måltider om dagen, for at holde din forbrænding oppe.

Der er bare det ved det, at der ligger en masse undersøgelser, der viser at faste, selv op til 72 timer, helt uden mad, slet ingen effekt har på din forbrænding.

F.eks. har forskere fra Nottingham Universitet i England, lavet et forsøg hvor de fik 29 mænd og kvinder til at faste i 3 dage, 72 timer og der skete intet med deres forbrænding.

I et andet forsøg fastede en række mænd og kvinder, hver anden dag, i 22 dage og her fandt man heller ingen ændringer i deres forbrænding.

Et andet forsøg fra 1999 viste, at mennesker der kun spiste 800 Kcal om dagen, i 12 uger, samtidig med at de lavede en form for styrketræning eller lignende, heller ikke oplevede en dårligere forbrænding

Det er mængden af de dele af din krop, som ikke er fedt, der næsten udelukkende afgør hvor høj eller lav din forbrænding er. Har du stor muskelmasse og lav fedtprocent vil din forbrænding være høj, har du høj fedtprocent og lav muskelmasse vil din forbrænding være lav.

Den eneste anden ting der spiller ind på forbrændingen er fysisk aktivitet.

Så svaret er: Nej, faste sætter hverken din forbrænding ned eller i stå, jeg skal ikke kunne sige hvad der sker hvis du faster i mere end 72 timer, det er ikke relevant for mig.

Mister man muskelmasse når man faster?

Igen er svaret nej og du kan sagtens dyrke motion selvom du faster, både under og efter.

I forhold til hvad jeg har kunnet læse mig til, kan det anbefales at styrketræne, hvis du vælger at faste 1-2 gange om ugen, på den måde er du mere sikker på at du ikke mister muskelmasse og du kan endda også opbygge mere muskelmasse på, selvom du faster fra tid til anden. Det skyldes bl.a noget med, at du producerer mere væksthormon, når du faster i kortere perioder, fra tid til anden, det er det der kaldes ‘Intermittent fasting’, eller afbrudt faste på dansk.

Det har ikke rigtig nogen negativ indflydelse på hverken din muskelmasse eller på din udholdenhed at du ikke har fået mad et stykke tid.

Det der er afgørende for din muskelmasse, er styrketræning, hvad du spiser har næsten intet med det at gøre.

Mange sørger for at indtage især kulhydrater inden træning, men det kunne godt se ud til at behovet er psykisk og ikke fysisk.

Blodsukkeret under faste

Påvirker faste blodsukker?

Det her er helt klart en af mine kæpheste, blodsukkeret, jeg har i mange år været overbevist om mit blodsukker faldt og steg nærmest konstant, under mine 48 timers faste fandt jeg endelig ud af at mad ikke rigtig betyder noget for mit velbefindende, jeg kan sagtens have det godt og endda være fysisk aktiv selvom jeg ikke har indtaget andet end vand i et par dage.

Der ligger også videnskabelige undersøgelser der beviser at faste ikke rigtig har den vilde effekt på blodsukkeret, faktisk kan man have fordel af ikke at spise de omtalte kulhydrater før træning.

Det anbefales dog ikke at dyrke hård træning flere gange dagligt, eller mere ekstreme udfoldelser, så som et maratonløb, eller en ironman, under fasten. Det hænger sammen med at under denne slags træning bliver glykogen depoterne tømte, og der skal fyldes mad i kroppen for at den kan trække igennem den slags.

Det kan også diskuteres om det er klogt at deltage i sport hvor performance er målet, mens man faster, jeg ville i hvert fald ikke gøre det, men moderat sport er intet problem.

Hvad sker der med fordøjelsen når man faster?

Tilsyneladende ikke rigtig noget, jeg har i hvert fald ikke oplevet noget anderledes. Om der sker noget i kroppen man ikke kan se skal jeg ikke kunne sige, jeg har ikke rigtig kunnet finde noget dokumentation på det.

Hvad sker der med helbredet?

Hvis du er syg er det nok en god ide at spise det du nu har lyst, ligesom du plejer når du er syg, kroppen er stresset under sygdom, så der er ikke rigtig nogen grund til at stresse den yderligere.

Der er en masse helbredsfordele der kommer til udtryk når du faster 1-2 gange om ugen, jeg lister dem herunder uden yderligere kommentarer til de enkelte punkter, hvis du gerne vil gå i dybden med det, kan jeg anbefale dig at købe Eat stop Eat. Du kan købe den online lige her

 • Nedsat insulin niveau
 • Øget Insulin sensitivitet
 • Nedsat blodsukkerniveau
 • Øget fedtforbrænding
 • Bedre nedbrydelse af fedt
 • Øget Glukagon niveau (Hormon der er sammen med insulin styrer vores blodsukker)
 • ØgetAdrenalin og noradrenalin niveauer
 • Øget Væksthormon niveau
 • Øget vægttab og fedttab
 • Mindskelse af kroniske inflammatoriske tilstande
 • Øget celle rensning

Så vidt jeg har forstået er det især den optimerede behandling af cellerne i kroppen, der gør at det på lang sigt er rigtig godt for helbredet at faste. Det er den del der sætter aldringsprocessens hastighed ned, og det kan være med til at rette op på ubalancer i kroppen.

Det er godt for miljøet at faste

Jeg vil ikke sige så meget om det, men det er for mig en rigtig lækker sideeffekt af at faste. Jeg har talt med en del veganere efterhånden og jeg har forstået, at de mange dyr der produceres, er en af de største belastinger på miljøet og samtidig den, der er lettest at skrue på.

Jeg tænker også. at når jeg nu har ændret mit forhold til mad og hvor meget/lidt jeg egentlig har brug for det, så kan jeg i højere grad vælge mindre men bedre, f.eks. vælge kød mere ud fra hvordan dyret har haft det, end bare at gå efter det billigste, for hele den der industrialisering af kødproduktionen er egentlig ikke så rar, især ikke for dyrene.

Der er en lille artikel her, hvor alternativet er inde på noget med en kødfri dag om ugen, jeg vil jo gerne selv bestemme, men det er da fint nok, med lidt fokus på det fra politikerne, Læs den her

Hvordan kommer du igang?

Hvis du gerne selv vil prøve at faste, vil jeg da anbefale dig at gøre det, simpelthen bare gøre det!

Du ved nu at det ikke er farligt, men er du i tvivl om du er sund og rask nok til det, så smut forbi lægen og bliv helt sikker på det først.

Er du typen, der bare MÅ vide det hele først, så vil jeg anbefale dig at købe en af disse bøger, men jeg vil nu anbefale dig bare at prøve det af i 24 timer og så læse om det bagefter, for jeg synes det er en god ide at læse om det at faste og læs gerne om begge de 2 bedst kendte metoder og tilpas det så efter dig selv og DIN hverdag.
En kur der duer af Philip Løvland

Den originale bog om 5:2 kuren

Brad PilonEat stop eat af Brad Pilon

hvis du vil købe Eat stop eat, skal du helt ned i bunden af siden når du har klikket på linket, der finder du et link til at købe den.

0 0 votes
Article Rating
guest

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
A
A
6 years ago

Tillykke med dit project faste-angst.Det fik du da en del ud af. : – ) Jeg er sprunget på vognen også med at faste og kun drikker vand. jeg startede med 18 timers faste, spise i 6 timers vindu.Er så begyndt på en 48 timers faste med vand. Det har jeg tænkt mig at gøre hver uge. Hovedsagen er, at når man så skal spise at man spiser sundt og nærende og for det kroppen har brug for. Det mest tiltalende ved fasting er det sundheds fremmende i det og selvfølgelig vægttab hvis man har brug for det.

trackback
Er Det Sundt At Faste – Bexdyie
4 years ago

[…] Faste giver mental styrke og så kommer sundheden af sig selv […]

brian k
brian k
1 year ago

ingen af linksne virker længere – har du andre ?

“Du kan se denne video, som også forklarer en hel masse om det at faste, jeg har fundet videoen ved hjælp af læge Martin Simonsens website.
https://www.youtube.com/watch?v=BQMF7hHTQxQ

Last edited 1 year ago by brian k

Menda er drevet af almindelige mennesker. Vores råd og artikler kan ikke sidestilles med professionel rådgivning. Vi fralægger os ethvert ansvar.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x