Funktionel Åndedrætstræning – er svaret på angst virkelig så enkelt?

Funktionel Åndedrætstræning Sonny Lundahl (tv) og Åndedrætstræner Aske Rask (th)

Foto: Thomas Bang Petersen, PR3

Her får du en beskrivelse af mine oplevelser med Aske Rask’s funktionel åndedrætstræning. Jeg kan godt afsløre allerede nu, at det er en fantastisk historie du kommer til at læse og jeg har virkelig gransket mig selv mange gange for at finde ud af om det er “for meget af det gode”.

Det lyder næsten som en reklame for Aske og det er det på sin vis også, bortset fra at jeg ingen økonomisk interesse har i Aske’s forretning. Jeg har haft en sindsygt god oplevelse og har opnået nogle resultater i kampen mod min angst, som jeg ikke har kunnet opnå med anden behandling eller træning.

Læs med og få min (som altid) 100% ærlige historie om funktionel åndedrætstræning.

Da jeg startede i forløbet med Funktionel Åndedrætstræning hos Aske Rask, var jeg nysgerrig, jeg havde haft en god snak med Aske, hvor vi kom omkring min angst, generelle situation og Askes ideer og fremgangsmåde.

Aske arbejder ud fra en fysiologisk fremgangsmåde. Vi ved fra videnskaben, at nervesystemet har 2 sider, det sympatiske og det parasympatiske nervesystem.

Det sympatiske nervesystem

Det sympatiske nervesystem er det der aktiveres når der er fare på færde, når din krop har brug for at reagere uden at tænke. Kæmp eller flygt reaktionen kommer fra det sympatiske nervesystem.

I mit og mange andres tilfælde er det sympatiske nervestystem overaktivt, mit nervesystem har f.eks. lært at det er farligt at komme for højt op og det tror det er vigtigt at holde mig nede ved jorden, derfor reagerer min krop med fysiske reaktioner, så som at mine ben låser, min krop spænder op, min vejrtrækning bliver anstrengt og hurtig og det sætter panik tanker i gang, jeg vil nu gerne flygte, fordi det fortæller mit nervesystem mig at jeg skal.

Læs evt. wikipedia’s beskrivelse af det sympatiske nervesystem her…

Det parasympatiske nervesystem

Når man trækker vejret ned i maven og sørger for at musklerne og hjernen slapper af, aktiverer man det parasympatiske nervesystem, det er det modsatte af det sympatiske nervesystem. Det parasympatiske nervesystem fortæller kroppen at alt er ok.

Det er sådan set grundideen i måden Aske arbejder på.

Det er som sådan ikke nyt og at åndedrættet virker gavnligt på kroppen, det har vi jo kendt til i mange mange år, f.eks. gennem Pranayama fra Yogaen, eller vi kan jo bare kigge på fødselsforberedelse, som jo også er bygget op omkring åndedrættet.

Aske arbejder med at lære mig at slappe af, at gøre kroppen og sindet afslappet. Herefter stresser han mig mere og mere, mens jeg fokuserer på åndedrættet og forskellige fysiske øvelser vi laver i mens.

I mit tilfælde har Aske draget paralleller til kampsport, da det er et stort interesse område for os begge.

Wikipedia har også en kort beskrivelse af det parasympatiske nervesystem, den kan du læse her…

Min erfaringer med vejrtrækning og angstbehandling generelt

Jeg har haft angst i mange år, måske endda altid, jeg ved ikke helt om min angst er medfødt, eller om den er kommet af en turbulent og rodløs opvækst. Jeg har gennem årene fået masser af forskellig behandling, f.eks.

 • Psykolog samtaler hos flere forskellige psykologer
 • Medicinsk behandling
 • Psykiatrisk behandling
 • Gruppe- og eneterapi på angst klinikken på Risskov
 • Hypnose
 • Kranio sakral terapi

Du kan læse mere om mine erfaringer med angst behandling her…

Fridykning, meditation, mentaltræning og pranayama

Jeg har de senere år trænet fridykning og igennem dét arbejdet meget med vejrtrækning og det at holde vejret. Jeg fandt ud af at når jeg holder vejret i forbindelse med fridykningen, så kommer der et tidspunkt hvor kroppen rigtig gerne vil trække vejret, der opstår trækninger, kroppen forsøger med al magt at få mig op af vandet og i gang med at trække vejret. Det “sjove” her er, at det føles som starten på et angstanfald og jeg kan koble angst og fridykning ret direkte og arbejde med angsten der igennem, fridykning har allerede gjort en masse godt for mig og det har motiveret mig til at arbejde med åndedrættet også når jeg ikke er til træning.

I fritiden har jeg arbejdet meget med meditation, mentaltræning og pranayama kombineret. Jeg har også arbejdet med det man kalder apnea walkning , eller noget i den stil, det handler om at holde vejret mens man går, løber osv.

Hvad er Funktionel Åndedrætstræning?

Det er på samme tid vildt simpelt og vildt kompliceret.

Jeg har gået på et intensivt forløb hos Aske Rask, vi snakker 4 gange om ugen, når det har været muligt. Jeg har ikke vidst hvad skulle lave fra gang til gang.

Vi startede med helt simple øvelser, som at jeg lå på gulvet og trak vejret og Aske justerede så, så jeg fik trukket vejret rigtigt og afslappet, jeg har trænet mit åndedræt en hel del efterhånden, men der sad nogle spændinger, som gjorde at jeg spændte lidt op i maven på udåndingen, det er noget jeg er opmærksom på og gør hvad jeg kan for holde hele åndedrættet blødt og afslappet.

Langsomt er der så blevet bygget mere og mere stress faktorer på, f.eks. har vi lavet det her:

 • Gået afslappet gennem lokalet, mens der er lagt stress momenter ud, f.eks en sandsæk jeg skulle gå over, en Aske der skubber og lignende.
 • Lidt cirkel træning, hvor fokus er på skiftet mellem arbejde og afslappethed
 • Jeg har løbet og kravlet op af trapperne i en opgang
 • Slået og sparket HELT afslappet på sandsæk
 • og meget mere…

Funktionel Åndedrætstræning er ikke som noget jeg nogensinde har prøvet før, det er ligesom om Aske læser mig og ved hvordan han skal arbejde med lige præcis mig for at vi kommer på den anden side af forhindringerne, vi  har arbejdet meget med min højdeskræk, da det er en stor ting i min angst.

Da jeg startede kunne jeg med nogenlunde sikkerhed sige, at jeg kunne komme på 2. sal, det var ikke altid fedt at være der, men jeg kunne gøre det, jeg skulle ikke for tæt på vinduer osv. det ville sætte gang i et angstanfald, så jeg havde fokus på at flytte fokus fra at jeg var på 2. sal.

Funktionel åndedrætstræning på trappen

Her laver Sonny Lundahl og Aske Rask en øvelse hvor der “gives knæ”. Det kan kobles til kampsort, men det er ikke formålet her. Formålet er at lære Sonny’s krop og især ben, at slappe i stedet for at spænde op under et angstanfald

I løbet af et par ugers træning med Aske har jeg nået 4. sal flere gange og jeg har siddet på 4. sal selv og funderet over tilværelsen i ro og mag.
Vi snakker etager med gulv- til loft vinduer og dem har jeg stået helt ud til og sludret med Aske, nogen gange helt i ro, andre gange hvor angsten har vist sig i min krop i form af spændinger jeg ikke kunne styre, især i benene, men det vigtigste her er at jeg blev der, til Aske sagde at nu gik vi ned, angsten var der altså, men panikken udeblev, det var mig der bestemte hvornår jeg ville gå fra situationen.

Mine oplevelser i forbindelse med funktionel åndedrætstræning

funktionel åndedrætstræning - snak på trappen

Sonny (tv) og Aske(th) får en sludder på trappen under en trænings session

Den vildeste oplevelse jeg har haft i forbindelse med træningen var en gang vi havde lavet noget forskellig træning på trappen, jeg førte an og vi gik uden problemer op til 3.5 sal og stod ud mod gulv til loft vinduet. Vi snakkede lidt mens vi stod der og vi kom ind på, at jeg har ret let ved at falde i en slags depressiv tilstand hvor jeg synes det hele er sort, jeg kan få selvmordstanker og tænke at verden er bedre tjent uden mig, det går over igen, men jeg er lidt bange for den tilstand, det føles som om der ligger en sort sky inde i mit hoved, som truer med at dække hele min hjerne og fylde hele mit sind.

Vi snakkede om ikke at flygte fra følelsen, jeg forsøger nogen gange at lege mig ud af det og påvirke mig selv med musik og andre distraktioner. Aske bad mig kigge ud over bygningerne, selvfølgelig med brugen af det perifere syn og samtid med “den levende krop”, han bad mig fokusere på at jeg sugede lys ind gennem indåndingen og pustede den sorte sky ud på udåndingen.

Funktionel åndedrætstræning - tanker på trappen

Sonny Lundahl sidder lige på 3.5 sal og funderer over tilværelsen en dag efter en omgang funktionel åndedrætstræning

Pludselig blev jeg meget ked af det, hvilket er ret underligt for mig, på den måde i hvert fald, den slags viser sig som regel som vrede for mig. Men det tog noget tid og vi snakkede lidt videre, Aske foreslog at jeg blev siddende på trappen noget tid for at tænke lidt over tingene og oplevelsen, så det gjorde jeg og jeg tror jeg fik noget helt grundliggende på plads for mig selv.

Denne oplevelse fortæller mig, at der sker meget mere mentalt i forbindelse med træningen, end jeg var klar over.

Jeg har også oplevet sådan helt grundliggende at opnå en afslappet og fokuseret tilstand, som jeg ikke kendte i forvejen.

Det har krævet en dedikeret indsats og træning 3-4 gange om ugen er ret meget når man har kæreste og børn og en masse andre ting og anden træning der også skal passes. Det hele handler om prioritering og det at få det bedre med min angst er noget jeg prioriterer højt.

Jeg har haft dage hvor jeg bare har gjort ondt over det hele, både i kroppen og i psyken, men sådan er det nok når man laver større ændringer, jeg synes Aske har været god til at lytte og justere træningen efter hvordan dagen lige så ud og de “negative” ting jeg har oplevet er vand i forhold til den følelese jeg har ved at tingene lykkes nu og jeg rykker mig helt vildt på alle måder.

Målet med træningen

Vi har faktisk ikke haft et decideret mål, for mit vedkommende har det været noget med at jeg synes Aske havde en spændende og lavpraktisk tilgang til åndedrættet, kroppen og angst og jeg er fast besluttet på at få styr på angsten, jeg giver aldrig op, jeg finder bare en ny vinkel og jeg må sige, at Aske’s vinkel rykker helt vildt, for mig i hvert fald, jeg har aldrig oplevet så vilde resultater og slet ikke på så kort tid!

Så vi havde ikke noget fast mål, men jeg har opnået helt håndgribelige resultater som f.eks.:

 • Jeg har været helt rolig på 4. sal
 • Jeg har kørt over Vejle fjord broen helt rolig flere gange
 • Jeg har gået gennem rigtig mange mennesker på strøget – helt rolig
 • Jeg har gået i Bruuns galleri mellem masser af mennesker – helt rolig
 • Jeg har gået ned af strøget og ind i en legetøjsbutik med mange mennesker og stået i kø der – helt rolig

Af mere uhåndgribelige resultater, kan jeg nævne f.eks.:

 • Mindre bekymringstendens
 • Højere stress tærskel
 • Bedre humør
 • Længere til vrede
 • Mere tålmodighed
 • Jeg mærker mig selv mere (Ja den er lidt lilla, det ved jeg godt :))
 • Mere nærværende

Generelt kan man vist kalde de her ting for ‘Bedre Coping’

Indvirkning på hverdagen

Jeg arbejder med det funktionelle åndedræt hele tiden, jeg starter med at løsne kroppen og få styr på åndedrættet om morgenen, jeg bruger det også i forbindelse med mit iskolde morgenbad.

Jeg bruger det i løbet af dagen, både hjemme og på arbejde, når jeg træner, når jeg går tur, når jeg leger med ungerne, når jeg er sammen med min kæreste, når jeg leger… og det er faktisk en anden ting, jeg leger meget mere gennem dagen, det gør at jeg får bevæget mig på mange måder og det gør mig i godt humør.

Jeg er mere nærværende og mere opmærksom på at blive i hvad end der dukker op om det er en provokation af nervesystemet, en følelse eller hvad det er. Der kan stadig arbejdes rigtig meget med nærværet og opmærksomheden, men det skal nok komme.

Jeg føler at jeg er sværere at ryste, jeg er i langt bedre humør og jeg har meget mere energi.

Udsigter for fremtiden

Jeg er forundret over hvor enkelt min angst kan bearbejdes, når man nu tænker på hvor meget forskelligt jeg har prøvet gennem tiden, noget af det har da også givet resultater, men man skal virkelig væbne sig med tålmodighed og acceptere at det er 2 skridt frem og 1 tilbage.

Som tidligere beskrevet har jeg aldrig prøvet noget lignende funktionel åndedrætstræning, hverken i måden det udføres på, eller resultaterne jeg har fået fra det og jeg er dybt taknemmelig for at have stødt på Aske Rask.

Der er selvfølgelig et stykke vej endnu, men jeg er fyldt med håb og gå-på-mod, som aldrig før, jeg kan se det kan lade sig gøre og når jeg er på den anden side at mine største angst udfordringer, vil verden ligge for mine fødder, intet vil kunne være så skræmmende som angsten selv, den har jeg set i øjnene og enten har jeg overvundet den, eller undladt at lade mig styre af den.

Jeg kan kun håbe at funktionel åndedrætstræning virker lige så godt for andre, som det har gjort for mig. Hvis det gør kommer Aske Rask til at ændre verden, i hvert fald en lille smule.

Hvis du selv er blevet interesseret i et forløb hos Aske Rask, har han lavet en god beskrivelse af hvordan det foregår og hvordan du kan kontakte ham, du kan hente Aske’s pdf lige her >>

Jeg har skrevet en artikel med inspiration til hvordan du kan arbejde dit åndedræt ind i din hverdag, den kan du læse her >>

Foto: Thomas Bang Petersen, PR3

0 0 votes
Article Rating
guest

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Hvor går grænsen for, hvad du kan opnå med dit åndedræt
6 years ago

[…] Det lyder vildt, men den er god nok. – du kan læse artiklen om Sonnys forløb her. […]

Menda er drevet af almindelige mennesker. Vores råd og artikler kan ikke sidestilles med professionel rådgivning. Vi fralægger os ethvert ansvar.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x