Forestil dig dig du står på en urskive, du har 12 foran dig, 3 til højre for dig, 6 bag dig og 9 til venstre.
Det samme har din makker som står overfor dig.
Du har bolden og lukker nu øjnene.
Din makker siger f.eks. 6, stiller sig på hans 6 tal og danner en “basketkurv” med armene. Han kunne også have sagt f.eks. 4
Du skal nu:
- Spejlvende dit ur for at finde ud af, hvor din makker har flyttet sig hen
- Bedømme afstanden
- Afmåle kraften af dit kast
- Forhåbentligt ramme bolden i kurven
Når det kører bare nogenlunde, kan Tine Bay finde på at sige: “Det er for nemt det her, nu drejer i den urskive i står på en tak til højre, sådan så 12 nu er der hvor 3 var før osv.”
Man bliver helt sat af mentalt og det er faktisk helt vildt sjovt. Jeg tror ikke, jeg har deltaget i nogen former for træning, hvor vi har grinet så meget, jeg er ret vild med det. Det er især gruppe/makker øvelserne der giver anledning til grin, det virker måske som om det er meget grænseoverskridende at udstille sig selv som idiot på den måde, men den oplevelse har jeg slet ikke når vi står der, vi er alle i samme båd og man er så beskæftiget, fokuseret og udfordret, at man ikke rigtig har plads til “fine fornemmelser”, man er der bare og reagerer ret spontant på den enkelte situation, det er ret mindfulled når man tænker over det.
Jeg går primært på holdet, for at se, om det kan hjælpe mig i forhold til angst og selvom det er svært at måle på, så har jeg en fornemmelse af, at jeg har opnået en bedre coping. Jeg er ikke så følsom overfor stress faktorer og det hjælper mig på flere måder.
Både fordi jeg ikke bliver så stresset i almindelighed – øget stress giver øget angst for mig, men jeg har også fået et smart lille trick at Tine, som har hjulpet mig helt konkret, i situationer hvor jeg har mødt angsten.Tricket går på, at man peger med pegefingeren på den ene hånd, mens man stritter med tommelfingeren på den anden – og så skifter man fingerstilling på hænderne.
Jeg var ude på taget på Moesgaard Museum en aften.
Det var efter jeg havde været der nogle gange. Jeg har været der med min mentaltræning i ørerne og jeg bruger alt, hvad jeg har lært, for at komme op til toppen af taget og blive der til jeg bringer mig selv til ro, så angsten er under kontrol og jeg kan være der stille og roligt.
Denne dag prøvede jeg noget anderledes.
Jeg brugte ikke min mentaltræning og jeg havde heller ikke musik i ørerne. Jeg brugte finger tricket, jeg har lært af Tine og jeg koblede det med åndedrættet. Finger øvelsen var på daværende tidspunkt ret svær for mig, så når jeg koblede bevægelserne med åndedrættet, kunne jeg ikke rigtig tænke på andet.
Jeg gik op på toppen af taget – uden angst!
Jeg har siden hen brugt tricket i andre angst træningssituationer og også på f.eks. cykelture når jeg synes det bliver lige hårdt nok, så bruger jeg finger tricket, koblet med åndedrættet og så kører det!
Jeg tror ikke det er det lille trick der helt i sig selv kan gøre det her – jeg tror det hænger sammen med at min hjerne er blevet trænet til at fokusere og præstere bedre og så er det her lille trick toppen af kransekagen, der gør det konkret og lige til at bruge i svære situationer.
Edit: Jeg har siden jeg skrev denne artikel, erfaret at jeg stadig kan blive sat ud af spillet af stress. Det der er anderledes, er at jeg er mere klar over hvad jeg har brug for. Når stressen rammer for alvor handler det om at hvile og så er jeg blevet bedre til at fokusere, så jeg selv kommer godt ud af stress perioden igen.
3 meter vippen
Jeg har siden hjernetræningen oplevet følgende, som jeg ikke kan give en forklaring på, men jeg er ret sikker på, at hjernetræningen spiller ind:
Jeg har hoppet fra 3 meter vippen i svømmehallen, det har jeg aldrig gjort i hele mit liv.
Jeg brugte selvfølgelig min åndedrætstræning, men der var noget anderledes.
Jeg kunne langt bedre bevare roen og fokusere, mine tanker og min krop løb ikke af med mig.
Det var faktisk ret nemt og det var en ret stor success for mig.
Jeg har købt en guitar
Da jeg var omkring 18 år, kendte jeg en del jævnaldrende som spillede musik og som var gode til det. Jeg har altid gerne selv villet spille guitar og da jeg endelig fik købt mig en el guitar tilbød en af mine guitar venner at undervise mig.
Jeg fattede minus!
Jeg fik ikke engang lært at spille en hel sang.
En dag dukkede der en akustisk guitar op på en af de der lokale handelssider på Facebook, 250,- kr. kostede den og jeg skyndte mig at købe den, uden nogen plan for den.
Jeg tænkte, selvfølgelig kan jeg da lære det! jeg har tidligere ikke rigtig troet på, at jeg var i stand til at lære det.
Jeg har et par akustiske numre i hovedet, jeg gerne vil kunne spille.
Jeg fandt nogle akkorder, nogle tabs og noget youtube video. Jeg tog 5 min. med guitaren i ny og næ.
Der var noget fingerspil, som er noget lettere at lære, så det spiller jeg og så øver jeg akkorderne ind imellem.
Jeg har ikke travlt med at lære det, jeg hygger mig med det og jeg tænker det også som hjernetræning, jeg udfordrer min hjerne og min krop på en ny måde ved at lære noget helt nyt, det kan ikke være skidt, tænker jeg.
Jeg på en måneds tid allerede kommet længere end jeg var dengang jeg prøvede det som helt ung.
Jeg talte med en kammerat om mit projekt. Han har selv undervist i at spille guitar og han sagde, at min strategi var den måde han anbefalede hans elever at gribe det an.
Sjovt ikke?
Igen ved jeg jo ikke præcist hvad der har gjort de her ændringer, men noget er anderledes og jeg er igen sikker på at hjernetræningen spiller meget ind.
I guitar spillet ser jeg disse ting som er anderledes:
- Anderledes tilgang til det at lære
- Ingen begrænsende tanker
- Større tålmodighed
- Bevidst strukturering af “træningen”
- Mindre frustration over ikke at kunne finde ud af det
Under og siden mit møde med funktionel hjernetræning har jeg desuden krydset mine grænser i nogle af forlystelserne i Djurs Sommerland og jeg har været oppe i toppen af Dokk1. Jeg høster succes’er og det er fantastisk!
I det følgende kan du læse lidt om hvem Tine Bay er, hun er ikke helt som alle andre, hun har i dén grad prøvet at blive udfordret og hun er kommet stærkt tilbage. Læs om hende herunder og læs interviewet jeg har lavet med hende om funktionel hjernetræning og angst.
God fornøjelse!
Funktionel hjernetræner og foredragsholder Tine Bay
Tine Bay arbejder i fimaet Plus Perfomance, som Funktionel Hjernetræner og derudover også som foredragsholder og talentudvikler af alle slags mennesker.Funktionel Hjernetræning handler om at påvirke sig selv til at præstere bedre.Da Tine for et par år tilbage blev “nedlagt” af diskusprolapser og fandt sig selv i en kørestol – har hun lige siden bearbejdet smerter og præstationsevne, med alt hvad der har virket for at få livet bedre på sporet igen. Heriblandt Funktionel Hjernetræning.“Når jeg ser effekten af et træningsforløb for deltagerne – som altid udmønter sig helt forskelligt – så bliver jeg igen og igen mindet om, at jeg har verdens bedste og vigtigste job. Det er så enkelt, det er sjovt – og det virker.”Du kan læse mere om resultaterne af Tines egen indsats for at ” komme igen” her – som blandt andet indebærer tre danmarksmesterskaber i sprint – Gå til artiklen om Tine herDu kan også følge hendes blog her www.tinebay.dkLæs desuden meget mere om Funktionel Hjernetræning på plusperformance.dk
Hvad er Funktionel Hjernetræning?
Hvad kan man få ud af at træne det?
Er der en direkte kobling mellem angst og Funktionel Hjernetræning?
Jeg er bange for at få et angstanfald hvis jeg kommer til din træning, hvad gør jeg?
Er Funktionel Hjernetræning en slags supplement til anden terapi/træning i forbindelse med angst?
Er der særlige fordele ved at træne Funktionel Hjernetræning når man har angst eller stress?
Har du en øvelse man kan prøve af derhjemme?
Er der noget vi ikke har dækket, som du gerne vil sige om Funktionel Hjernetræning?
Hvad er Funktionel Hjernetræning
Funktionel Hjernetræning (FuHT) –– er træning af hjernen på samme måde som en løbetur er træning af kroppen.
Træningen har til formål at udvide og optimere deltagernes mentale kapacitet, samt skabe nye forbindelser og styrke hjernens neurale netværk.
Træningen simulerer de processer, hjernen skal bruge til at gøre dette, og tager udgangspunkt i, at der skal være et motorisk element, et sensorisk element og et logisk element. Det skyldes, at vi arbejder ud fra princippet, om at vi ikke blot har en hjerne, der bor inde i et hoved – men at vi har en hjerne, der altid er i samspil med kroppen og omverdenen om at løse sin fornemmeste opgave – nemlig at understøtte den adfærd vi ønsker os – og i bund og grund skal få os til at lykkes og overleve bedst muligt.
Så Funktionel Hjernetræning er hjernetræning gennem fysiske øvelser, med en times træning om ugen, i 12 uger.
Hvad kan man få ud af at træne det?
Det er forskelligt, hvad den enkelte får ud af træningen. Som udgangspunkt bliver du både styrket i det du i forvejen er god til – samtidig med at du styrkes, der hvor der er udviklingspotentiale.
Den enkelte deltagers udgangspunkt og situation er med til at bestemme, hvad vedkommende får ud af træningen, helt præcist. Men generelt falder udbyttet indenfor 5 områder:
- Koncentration
- Koordination og balance
- Stressresistens
- Indlæring
- Tro på sig selv
Der er også flere indikationer, der tyder på, at dem som har behov af rehabiliterende art, eller som har tendens til stress, angst mv, har fået ødelagt nogen af de filtre i hjernen, som skal sortere i alle de informationer, vi påvirkes af.
Og lige præcis de førnævnte ser ud til at kunne profitere særligt meget af træningen.
Jo flere forbindelser der skabes i hjernen, fremfor at køre ud af de sikre neurale motorveje, jo flere handlingsmuligheder vil vi have, samtidig med at hjernen trænes i sine opmærksomhedsfunktioner.
Vi beder altid vores deltagere om at besvare en række spørgsmål inden træningsforløbet starter – og stiller de samme spørgsmål efter træningsforløbet er slut.
På den måde får vi deltagerens egenvurdering.
I gennemsnit vurderer deltagerne en forbedring på 20% over de 15 parametre, vi spørger til.
De deltagere som har særlige udfordringer oplever typisk endnu større forbedring – på helt op til 300% på enkelte parametre. Det er ret bemærkelsesværdigt.
Er der en direkte kobling mellem angst og Funktionel Hjernetræning?
Der er noget der tyder på, at Funktionel Hjernetræning også kan have en positiv effekt på angst.
Vi træner de forskellige forbindelser i hjernen, og hjernens forbindelser mellem forskellige centre, der løser forskellige opgaver.
Jo bedre forbindelse der er imellem disse – jo bedre er muligheder for at hæmme/fremme hensigtsmæssig adfærd.
Vi kan alle opleve at følelserne stikker af med os – det sker lynhurtigt og nogle gange kan vi endda opleve at vi mister evnen til at tænke rationelt. Men jo bedre forbindelse der er mellem de centre, hvor følelserne afvikles og de centre for tankerne afvikles – jo større mulighed er der for at vi med tankerne kan berolige følelserne.
Jeg kan nævne et eksempel:
En 80 årig kvindelig deltager var barn under anden verdenskrig.
Siden krigen har beredsskabssirener udløst angstreaktioner hos hende. Efter et forløb med Funktionel Hjernetræning, tager hun sig selv i at stå i en skov og kan registrere, at der er beredskabssirener -– uden at angstreaktionen aktiveres.
Hun kan stå roligt og afvente at sirenerne afblæses, og kan fortsætte sin gåtur i skoven.
Andre nævner eksempler på, hvordan de efter et Funktionel Hjernetræningsforløb nu er i stand til at berolige sig selv i situationer, hvor de typisk ville forvente angstreaktioner.
Vi har også gode erfaringer med og tilbagemeldinger fra PTSD ramte.
Så der er et eller andet særligt for angst ramte at hente – det tyder meget på.
Jeg er bange for at få et angstanfald hvis jeg kommer til din træning, hvad gør jeg?
Jeg har efterhånden haft en del personer til træning, der har lidt af angst og som er blevet godt hjulpet.
Det er som om, at hvis bare de kan komme ud af døren til den første træning, så ved de, at det er en positiv oplevelse.
Desværre har jeg haft dialog med endnu flere med angst, som virkeligt gerne vil træne, men aldrig formår at komme til en træning.
Min formodning er, at de tænker præcist det du spørger om.
Vi arbejder jo med hjerner, og er ikke uforstående overfor, hvis nogen er uheldige at få en angstreaktion under en træning.
Så det allerværste der kan ske er, at man rent faktisk får en reaktion, og at man så har en aftale med instruktøren om en strategi til at håndtere det under træningen.
Er Funktionel Hjernetræning en slags supplement til anden terapi/træning i forbindelse med angst?
Min erfaring er, at træningen kan supplere – og ofte forstærke det meste andet terapi/træning du arbejder med.
Men det kan også trænes alene.
Som udgangspunkt styrker du det i hjernen, du allerede er god til og styrker andre forbindelser i hjernen, som ikke er så stærke.
Vi beskæftiger os ikke med terapi og er ikke eksperter i den retning, så vi kan ikke rådgive om, hvordan man skal behandle angst.
Vi kan blot konstatere, at deltagere har haft positive erfaringer med træningen i forhold til deres angst. Og så kan vi have en formodning om, at det er gavnligt at have gode forbindelser mellem eksempelvis følecentre og tankecentre, så man kan berolige sig selv i højere grad – og den del træner vi med Funktionel Hjernetræning.
Er der særlige fordele ved at træne Funktionel Hjernetræning når man har angst eller stress?
Træningen stimulerer processer i hjernen og styrker forbindelser mellem forskellige centre.
Vi træner hjernens handlerepertoire og udfordrer ”vane-forbindelser”.
Når man har angst reagerer hjerne/krop som oftest ved at reagere på noget der opleves og minder om noget andet man kender – som så resulterer i en angstreaktion. Hjerne/krop går på en måde i selvsving.
Hjernen bearbejder og sorterer 11 millioner input i sekundet. Stressramte har som nævnt ofte problemer med at sortere i de input hjernen skal bearbejde, og kan ikke sortere relevant i opmærksomhedsfunktioner, hvilket så igen resulterer i at den mentale kapacitet ikke udnyttes godt nok.
Hjernen tager alle sensoriske input ind som lige relevante.
Jeg kan nævne et eksempel: En medarbejder i et åbent kontorlandskab som måske er på kanten til stress.
For medarbejderen kan forbigående kolleger, ringende telefoner eller samtaler blandt kolleger i rummet gøre det daglige arbejde endnu mere belastende, fordi hjernen ikke kan zoome ind på den opgave der skal løses og sortere irrelevante input væk – eller det kan tage for lang tid mellem hver ufrivillig forstyrrelse, at komme tilbage til opgave løsningen, osv.
Den slags personer ser vi mange af. Derudover er der indarbejdet et fokus på både åndedræt og visualiseringsøvelser i de første og sidste par minutter af hver træning.
Det ved man er godt at arbejde med for lige præcis målgrupper med angst og stress.
Er der evidens for at det er godt at arbejde med Funktionel Hjernetræning i forbindelse med stress og angst?
Træningen er bygget op omkring hjerneforskning og vi lægger stor vægt på at de teorier, vi laver træningen ud fra, har evidens bag sig.
Træningen er et bud på, hvordan man i praksis kan bruge viden fra hjerneforskningen til at træne hjernen og dens kapacitet.
Vi stiller en række spørgsmål til vores deltagere før og efter et træningsforløb og har efterhånden haft omkring 1500 mennesker igennem et forløb.
Det betyder, at de indikationer vi har om træningens effekt, indtil nu, er baseret på deltagerens egenvurdering.
De personer, hvor noget tyder på at de inden træningens start er på kanten til stress, er også de personer som har allermest udbytte af træningen.
Nogen som sagt helt op til 300% forbedring på udvalgte parametre. I gennemsnit oplever grupper, der ikke er stressdisponerede mv. en samlet forbedring på omkring 20%..
Har du en øvelse man kan prøve af derhjemme?
Træningen tager udgangspunkt i interaktionen mellem mennesker – at hjernen er i samspil med kroppen og omverdenen. Og alle øvelser er nøje planlagt som en del af en progression og forløb.
Men man kan jo lave et lille forsøg med sig selv, hvor nogle af elementerne kommer i spil og teste af ift. hvor svært det kan være at udfordre en vane – eller det vi kalder en neural motorvej.
Prøv evt. at bytte om på kniv og gaffel et par dage, og mærk efter hvor udfordrende det kan være. Det er nemmest i starten hvor man har meget fokus på det. Efter lidt tid får man lyst til at gå tilbage til det man plejer.
Vi bruger reelt mere energi på at udfordre en etableret vane end på at skabe en ny. Og det er vigtig viden – også ude samfundet/erhvervslivet, når man skal implementere organisationsændringer og andet – for det gælder også der, og det er jo virkeligheden for mange af os i en omskiftelig verden.
Hvorfor skulle jeg gå i gang med Funktionel Hjernetræning nu?
Det er heller ikke sikkert du skal det lige nu, for når du først går i gang med et forløb, så er det vigtigt, at du er i stand til at prioritere ugens vigtigste aftale – nemlig den med dig selv.
Der er tydelig sammenhæng mellem udbytte af træningen og antal træninger, man har deltaget i. Og hvis du har gang i for mange andre ting, kan det være du skal vente lidt.
Alle kan have gavn af træningen og jeg synes personligt det er en af de bedste gaver man kan give sig selv. Et forløb der styrker din mentale sundhed. Derfor nævner jeg kun forbeholdet fordi du skal være klar til at prioritere det, og klar til at komme ud af døren selvom du kan være bekymret for angstreaktioner og andet. For når du først kommer afsted, så vil du ikke fortryde det.
Et af de virkemidler der er i træningen, der motiverer hjernen til træningen er at vi griner utroligt meget. Desuden vil man ofte opleve fra gang til gang at man er rykket lidt i øvelserne. Rigtigt mange vil i øvrigt gerne fortsætte træningen når forløbet på de 12 træninger er ved vejs ende.
Er der noget vi ikke har dækket, som du gerne vil sige om Funktionel Hjernetræning?
Ikke andet end at Funktionel Hjernetræning helt grundlæggende er træning af hjernens kapacitet og mentale styrke, som sætter dig i stand til at påvirke dig selv til at præstere bedre på udvalgte parametre.
Du kan læse mere på vores hjemmeside www.plusperformance.dk
Med venlig hilsen Tine Bay, Plus Performance