Hvad er Pranayama?
Pranayama er et af i alt 8 elementer i Ashtanga yoga og som du nok ved handler Pranayama om vejrtrækning.
Ordet Pranayama stammer fra Sanskrit, Prana (Pran) betyder livskraft, eller vital energi og Yama (Yam) betyder kontrol
Pranayama oversættes derfor til åndedrætskontrol, selvom nogle mener at ordene i Pranayama deles i ‘Pran’ og ‘Ayama’ hvor Ayama betyder, at udvide eller at trække ud og på den måde kan det oversættes til udvidelse af åndedrættet, eller forlængelse af livskraften.
I virkeligheden er det ikke så vigtigt hvad det betyder, det der er vigtigt er jo hvad Pranayama teknikken kan give dig og verden.
Hvad kan du så bruge Pranayama til?
Kort fortalt kan du bruge det til at kontrollere din vejrtrækning. Din vejrtrækning hænger tæt sammen med krop og psyke.
Du kan give dig selv nogle gode vaner så du får det bedre både fysisk og psykisk og vi snakker altså at dine organer, muskler og det hele, får det bedre, dit stressniveau falder og der sker alt muligt lækkert med din hormonbalance osv. Stig Severinsen forklarer det meget bedre og i detaljer i hans bog ‘Træk vejret’ den kan du købe her…
Kontrolleret vejrtrækning er en stor del af at få styr på angst og Pranayama er en rigtig god grundsten i dit arbejde med åndedrættet.
Her er en artikel med inspiration til hvordan du kan arbejde med dit åndedræt
Hvor bruges Pranayama?
Pranayama er ældgammelt selvom det først er for relativt nyligt, at man har fået øjnene op for hvor fantastisk åndedrættet er, hos os i vesten, Russerne var vist nogle af de første i vesten til at opdage hvor vigtig hjerterytmen er og at den kan påvirkes med god eller dårlig vejrtrækning.
Så vi bruger det altså i vesten på mange forskellige måder, måske kalder vi det ikke Pranayama, men jeg tror nu godt man kan tillade sig at regne Pranayama for at være noget nær det mest originale indenfor åndedrætskontrol.
Man bruger vejrtrækningen i f.eks.
- Mindfulness
- Yoga
- Meditation
- Pilates
- Smertebehandling
- Mentaltræning
- Under fødsel
- Som førstehjælp
- Fridykning
- Sport
- Funktionel åndedrætstræning
Måske er det ikke i alle de nævnte kategorier at man kan finde Pranayama i sin direkte form, men læs med i næste afsnit, hvor vi ser på hvordan du så kommer i gang med Pranayama.
Sådan kommer du i gang med Pranayama
I vesten har man fundet frem til at den ideelle vejrtrækning er fordelt sådan, at du bruger 4 hjerteslag på en indånding og 4 hjerteslag på en udånding, altså er forholdet mellem indånding og udånding 1:1
Jeg har stillet 5 eksperter 5 spørgsmål om vejrtrækning, læs deres spændende svar her >>
Hvis du prøver at praktisere det, kan du garanteret mærke at du bliver mere afslappet, bare ved denne lille ændring. Du vil selvfølgelig kunne mærke det kraftigere jo mere stresset din vejrtrækning normalt er.
Personligt kan jeg mærke mine skuldre begynder at sænke sig og mine tanker falder lidt mere til ro, når jeg sætter farten på mit åndedræt ned.
Kan du ikke mærke dit hjerteslag mens du trækker vejret, kan du bare lige lægge hånden på brystet og prøve at finde rytmen, du kan også finde din puls et andet sted, det er ikke så vigtigt om du lige rammer de 4 hjerteslag præcist, bare prøv så godt du kan.
Hvis du så ændrer forholdet mellem ind- og udånding til 1:2, altså 4 hjerteslag på en indånding og 8 hjerteslag på en udånding, virker det endnu mere afslappende på dine tanker, på krop, ja på hele din organisme, det virker stressreducerende og denne åndedrætsteknik er den grundlæggende del i Pranayama.
Så der har du det! Så enkelt kommer du i gang med Pranayama. Du kan starte med 10 ind- og udåndinger om dagen og du kan putte dem ind når som helst det passer i løbet af din dag, f.eks. når du vågner, lige inden du går ind i badet, på gå turen til bussen, i bilen, på jobbet osv. osv. der er rigtig mange tidspunkter du kan snige lidt Pranayama ind i din hverdag.
Det er selvfølgelig bedst hvis du sætter dig et roligt sted, med lukkede øjne og fokuserer på din vejrtrækning, men det fungerer ikke for alle i starten og min oplevelse er at det fungerede bedst når jeg var i gang med noget andet samtidigt.
Det fungerer endnu bedre for mig nu, efter jeg er begyndt at fridykke, jeg har en mere tydelig grund til at lave øvelserne, fordi jeg skal ud og holde vejret igen til næste dykning. Mit mål er det samme som det hele tiden har været, at kunne kontrollere mit sind og min krop og opnå større frihed, det fungerer bare bedre for mig at have noget andet at hæfte det sammen med.
Når du trækker vejret, så ånd ind gennem næsen og vælg så selv om du puster ud gennem næsen eller munden, det kan være lettere at styre længden på udåndingen gennem munden, fordi du kan lade luften sive ud gennem let sammenpressede læber.
“Nose is for breathing – mouth is for eating”
-Stig Severinsen
Next steps
Der et par elementer mere i åndedrættet, og det er pauserne mellem ind- og udånding.
Det betyder at vores forholdstal fra før faktisk ser sådan her ud:
1:0:2:0
Som svarer til:
- Indånding tid = faktor 1, i vores eksempel fra før var det 4 hjerteslag
- Pause inden udånding = ingen
- Udånding = faktor 2, i eksemplet var det 8 hjerteslag
- Pause inden indånding = ingen
Du kan nu begynde at lægge et program for dig selv, hvor du også prøver at lægge lidt pauser ind imellem ind- og udånding, men du skal gå langsomt frem, du må ikke blive forpustet af øvelserne.
Du kan finde en app til din telefon som hedder Pranayama …sjovt nok…
Pranayama app’en i Google Store
Den koster vist en lille smule, men jeg synes den er det værd.
Stig Severinsen og mange andre fridykkere er meget store tilhængere af at holde tingene simple, det er jo ikke altid at du lige har din telefon på dig, så det går ikke at du lader din gode vejrtrækning afhænge af en app, et ur eller lignende.
Når det så er sagt, så gør denne app det noget lettere for dig at komme i gang og du vil løbende blive mere og mere fortrolig med tidsintervallerne i Pranayama, derfor synes jeg også denne app har sin berettigelse, den har i hvert fald hjulpet mig meget i starten.
Om du vil bruge den eller ej, så kan den hjælpe dig med at få lagt program.
I appen kan du vælge at du er begynder, eller hvad du nu synes du er.
Du kan vælge hvilket forhold der skal være mellem elementerne i din vejrtrækning f.eks. 1:-:2:- som er den grundlæggende teknik i Pranayama, som vi vendte tidligere.
Til sidst kan du vælge udgangspunktet for din vejrtrækning, start med 4, app’en regner nu med at 1 = 4 sekunder, 2 = 8 sekunder osv.
Når du starter app’en viser den dig i et lagkagediagram tiden på elementerne i din vejrtrækning, ligesom den afspiller en lyd, der afløses af en anden lyd, når du skal skifte til næste element i din vejrtrækning.
Ideen er så at du øger tiden hver uge, men husk at mærke efter, der er ingen som helst grund til at skynde sig, så mister Pranayama nemlig fuldstændig sin effekt, så det skal føles godt og afslappende og du må ikke blive forpustet.
Du kan også vælge at melde dig på et Yoga hold, hold øje med at de rent faktisk har Pranayama med i undervisningen.
Jeg ved ærlig talt ikke ret meget om Yoga, men jeg mener at have forstået at:
- Den mest traditionelle og rolige Yoga kaldes Hatha yoga.
- Ashtanga Yoga er mere fysisk anstrengende.
- Man skal holde sig fra det alt for poppede Yoga, det giver ikke det du leder efter.
Så der er næsten ikke andet at gøre, end at Google løs på Yoga Pranayama i dit område, kom ud og kig på det i virkeligheden og mærk efter om det føles godt for dig.
Det vi har berørt her kan du komme ret langt med, men det kræver selvfølgelig at du praktiserer det kontinuerligt i en periode. Pranayama er dog rigtig meget mere, end afslappende vejrtrækning.